TINGVATN FORNMINNEPARK

Tekst og foto: Kari Glomså

Haustturen 2020 gikk til Tingvatn Fornminnepark i Hægebostad. 26 påmeldte fant veien i et aldeles nydelig høstvær denne søndagen. Vi ble møtt av en særdeles hyggelig ung mann, ved navn Samuel Høiland. Først fikk vi en skikkelig innføring av anleggets historie inni aulaen.

 

At dette hadde vært et militært anlegg er vanskelig å forestille seg, med tanke på ødeleggelser det kunne medført, når dette faktisk er Norges best bevarte tingsted! Her er gjort store funn og her er flere steinsettinger. Vi skjønte fort at denne unge mannen, som geleidet oss rundt i de forskjellige avdelinger, og fortalde med stor kunnskap og interesse om lokalhistorie fra jernalder og folkevandringstida, at: Dette kan han!! Rett mann på rett plass!

Her har de rester av flere hundre år gamle tekstiler, som de har prøvd å reprodusere, men det er ikke noen enkel teknikk…! Her er kopi av kniver, glass/beger, sølv, vevde bånd som er funnet i graver, og selvfølgelig det mer berømte Snartemosverdet! Vi fikk se et viktig og interessant filmklipp/lydopptak som ble tatt opp med brødrene Kjellingland som fant sverdet (og en gullring og mange andre ting) da de pløyde på jordet sitt.

Det er og funnet et annet sverd, som de venter på å få en kopi av.

 

 

De hadde laget til et område hvor de viste hvordan denne kongen og bl.a. dette sverdet hadde ligget gravlagt.

Han fortalde om to småjenter som lekte med dokkene sine i Kongegrava, og om bestefar som hadde beslått treskoan sine med ”ekko jernskraml” som sannsynligvis var rester av sverdbladet.

Etter en pause med kaffe, is og deilige nystekte lapper, tok vi turen ut, og han fortalde om området her. Historiske fakta, og noen artige sagn. Steinsettinger med 7 stein og med 9 stein og en lang steingang. Ja, den som visste akkurat hva dette hadde vært!

 

 

Det var også interessant å høre om planene de hadde for å bevare gamle tradisjoner og byggeskikker. Dette er jammen et levende museum med kurs og arrangementer av diverse slag.

Etter noen fine timer her, var det godt å komme til Kvåstunet og en deilig buffet med alskens varm og kaldretter, og et imponerende dessert/kake-bord.

Kvås tunet